29 July 2010

anaranjado sol

ΠΟΡΤΟΚΑΛΗΣ ΗΛΙΟΣ
το βαπόρι, ταξίδευε, ερχόταν ή έφευγε
πάντα από τις Σπέτσες
όλα τα πρώτα καλοκαίρια, ατελείωτα
μόνο για λίγο έδενε κάτω από την Ντάπια 

Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 1959 στο Αμβούργο, από τα ναυπηγεία J.J. Sietas KG Schiffswerft GmbH & Co, με αριθμό κύτους 448, ως ORANGE SUN. Οι διαστάσεις του είναι 61,80 x 9,53 x 3,20 m, η ταχύτητά του 14 κόμβοι περίπου και είχε δυνατότητα μεταφοράς 600 επιβατών.
Δρομολογήθηκε στη γραμμή Κοπεγχάγη Δανίας-Μάλμοε Σουηδίας, μέχρι το 1960, που επωλήθη στην  Παναμαική Mary Ann Gully & M. Berns. Στη συνέχεια και μέχρι το 1961, αγοράστηκε από διάφορες άλλες Παναμαικές εταιρείες. Το 1967, ήρθε στον Πειραιά, αγορασμένο από την Costas Spyrou Latsis Coast Lines of Greece, πήρε το όνομα ΠΟΡΤΟΚΑΛΗΣ ΗΛΙΟΣ και δρομολογήθηκε, σε γραμμές του Αργοσαρωνικού.
Το 1972, χωρίς να αλλάξει το όνομα που το έκανε πασίγνωστο, η καινούρια εταιρεία που το πήρε, η Aegean Shipping & Tourist Enterprises S.A με έδρα τον Πειραιά, το δρομολόγησε Ηράκλειο-Σαντορίνη.
Το 1997, επωλήθη στην Υδραική Ναυτική Εταιρεία, η οποία το μετονόμασε σε ΓΙΩΡΓΗΣ και κάνει μέχρι σήμερα, μονοήμερες κρουαζιέρες, από το Τροκαντερό στα νησιά του Σαρωνικού.

No comments: