Ο χάρτης της κόλασης έργο του Σάντρο Μποτιτσέλι (1445-1510), μελάνι με πένα πάνω σε περγαμηνή 33 × 47,5 εκατοστών, ζωγραφίστηκε μεταξύ 1480 και 1495, όταν ο Μποτιτσέλι διάβαζε την Θεία Κωμωδία του Ντάντε. Το μοτίβο θυμίζει σκεύος .που αποτελείται από αλλεπάλληλα δακτυλίδια που εικονίζουν τους 9 κύκλους της κόλασης με τις υποδιαιρέσεις τους. Βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Βατικανού.
Η Θεία Κωμωδία είναι ένα επικό ποίημα που αφηγείται το φανταστικό ταξίδι του Ντάντε στον Άδη, με οδηγούς τον Βιργίλιο και τη Βεατρίκη, μια αλληγορία που ενσωματώνει τα πάθη του ύστερου μεσαίωνα (αλλά και τις ωδίνες του νέου κόσμου που χάραζε).
Χωρίζεται σε τρία μέρη (Κόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος, το καθένα αποτελούμενο από 33 ωδές ή τραγούδια, canti. Η Κόλαση περιέχει επιπλέον μια εισαγωγική ωδή). Ο Ντάντε το έγραψε όντας εξόριστος και ελπίζοντας στην αποκατάστασή του.
Χωρίζεται σε τρία μέρη (Κόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος, το καθένα αποτελούμενο από 33 ωδές ή τραγούδια, canti. Η Κόλαση περιέχει επιπλέον μια εισαγωγική ωδή). Ο Ντάντε το έγραψε όντας εξόριστος και ελπίζοντας στην αποκατάστασή του.
Στη κόλαση, σύμφωνα με την περιγραφή, ο Άδης έχει σχήμα αναποδογυρισμένου κώνου με το πλατύ στόμιό του να βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο, κάτω από την Ιερουσαλήμ και την άλλη αιχμηρή άκρη του στο κέντρο της Γης. Αποτελείται συνολικά από εννέα κύκλους, οι οποίοι στενεύουν διαδοχικά καθώς κινείται κανείς κατηφορικά. Κάθε κύκλος του Άδη αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες αμαρτίες -- ολοένα βαρύτερες για βαθύτερους κύκλους -- καθώς και τις αντίστοιχες τιμωρίες που επιβάλλονται. Ο Ντάντε κατατάσσει τις αμαρτίες σε πράξεις ακράτειας, όπως είναι φιληδονία, η λαιμαργία και η φιλαργυρία, και σε πράξεις κακίας ή βίας. Ιδιάιτερο ενδιαφέρον έχουν οι δύο τελευταίοι κύκλοι της Κόλασης που αφορούν στις ενσυνείδητες αμαρτίες της παραπλάνησης.
- Κύκλος 8ος: εδώ κολάζονται οι απατεώνες σε δέκα διαφορετικά βάραθρα. Συγκεκριμένα περιγράφονται οι αποπλανητές (τιμωρία τους είναι η μαστίγωση), οι κόλακες (βουτηγμένοι σε ακαθαρσίες), οι σιμωνιακοί (κρεμασμένοι ανάποδα μέσα σε λάκκους και φωτιές στα πόδια), οι μάγοι ή ψευδοπροφήτες (με τα κεφάλια τους τοποθετημένα ανάποδα ώστε να βλέπουν μόνο το πίσω μέρος τους), οι διεφθαρμένοι πολιτικοί (εγκλωβισμένοι σε κοχλάζουσα πίσσα), οι υποκριτές (κουκουλωμένοι με κάπες από μόλυβδο), οι κλέφτες (κυνηγημένοι από φίδια και κατόπιν μεταμορφωμένοι σε φίδια), οι εσκεμμένα κακοί σύμβουλοι (εγκλωβισμένοι σε φλόγες), οι αιρετικοί (που κατασπαράσσονται από δαιμόνια) και οι κιβδηλοποιοί (τιμωρημένοι με αρρώστιες) (Τραγούδι ΗΖ'-Λ').
- Κύκλος 9ος: εδώ τιμωρούνται οι προδότες, εγκλωβισμένοι – μέχρι το πρόσωπο – σε μία παγωμένη λίμνη. Ειδικότερα, τοποθετημένοι σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές βρίσκονται οι προδότες συγγενών (Καΐνα), οι προδότες της πατρίδας (Αντηνόρα), οι προδότες φίλων (Πτολεμαία) και οι προδότες των ευεργετών τους (Ιουδαία). (Τραγούδι ΛΒ'-ΛΔ')
No comments:
Post a Comment