26 July 2011

"Black Bart"

Black Bart, θρυλικός ληστής-ποιητής των ΗΠΑ. Ο Charles Bolton ή Bowles, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο Norfolk της Αγγλίας το 1829, και μετανάστευσε μαζί με την πολυμελή οικογένεια του αρχικά στα βόρεια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης όπου και θα ανατραφεί, σ’ ένα τυπικά πουριτανικό αγροτικό περιβάλλον. Σε ηλικία 25 ετών ταξιδεύει ως το Ιλινόις όπου παντρεύεται την Mary Elizabeth Johnson (με την οποία αποκτούν τέσσερα παιδιά)  και παραμένει για μεγάλο διάστημα πριν ταξιδέψει για να εγκατασταθεί τελικά στο Σαν Φρανσίσκο. 
Εκεί -και εξαιτίας ενός προσβλητικού επεισοδίου με ανθρώπους της εταιρίας Wells Fargo (σημερινός τραπεζικός κολοσσός) το οποίο τον είχε εξοργίσει σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να ορκιστεί εκδίκηση- ο Charles, διαλέγει το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Black Bart, και γρήγορα μεταλλάσσεται σε έναν από τους πλέον διαβόητους Stagecoach ληστέςστον μύθο που άρπαζε τα χρηματοκιβώτια από τις ταχυδρομικές-εμπορικές άμαξες της εταιρίας Wells Fargo και συχνά άφηνε ποιήματα του μέσα σε αυτά.

'Μακρόσυρτη η κούραση για να ‘χω το ψωμί μου
να έχω την τιμή μου και άλλους θησαυρούς
μα στου καλαμποκιού το θέρισμα είδα τους εκδορείς μου
κάποιους καλλίκομους πουτάνας-γιους.'


Κατά τις 'επιχειρήσεις " του εμφανιζόταν φορώντας ένα μακρύ και ελαφρύ λινό πανωφόρι, ώστε να κρύβονται τα ρούχα του, ενώ στο κεφάλι φορούσε κουκούλα από λινάτσα. Διέπραττε κάθε ληστεία με ευγενέστατο τρόπο αποκλειστικά εις βάρος της εταιρείας απειλώντας με ένα όπλο που δεν χρησιμοποιούσεκαι χωρίς να πειράξει ποτέ κάποιον επιβάτη. Τελικά, η ταυτότητα του αποκαλύφθηκε από ένα μαντήλι του που βρέθηκε στον τόπο μιας ληστείας και αναγνωρίστηκε από το πλυντήριο όπου πήγαινε τα ρούχα του, στο Σαν Φρανσίσκο. Όταν ο Black Bart κατάλαβε ότι παγιδεύτηκε παραδόθηκε αμέσως στον ντετέκτιβ Harry Morse. 
Ήταν βετεράνος του εμφυλίου πολέμου, εξαιρετικός ορειβάτης με μεγάλη αντοχή και πιθανά ανυπέρβλητος στη γρήγορη διέλευση πάνω από απόκρημνες βουνοκορφές. Κυρίως όμως ήταν ένας ευφυής άνθρωπός που είχε, συγκριτικά, ένα καλό μορφωτικό επίπεδο και ήταν πολύ καλά ενημερωμένος σχετικά με τα τρέχοντα θέματα. Είχε επίσης μεγάλη αυτοπεποίθηση, χιούμορ και καλούς τρόπους, ενώ ήταν πάντα καθαρός και φροντισμένος, κερδίζοντας με την εμφάνιση και την ευγενική συμπεριφορά του τον σεβασμό των συμπολιτών του.
Ομολόγησε αμέσως την ενοχή του για την κατηγορία της ληστείας και φυλακίστηκε στην φυλακή του San Quentin από το 1883 έως το 1888 που αποφυλακίστηκε. 
Έκτοτε εξαφανίστηκε και δεν ακούστηκε ποτέ ξανά. Υπήρξαν φήμες ότι ήρθε σε συμφωνία με την Wells Fargo που του εξασφάλισε τα ανώνυμα γηρατιά του, ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι o Bart μετακόμισε στην Νέα Υόρκη και έζησε ήσυχα για το υπόλοιπο της ζωής του, πεθαίνοντας εκεί το 1917. Διέπραξε ή κατηγορήθηκε για 28 ληστείες.

No comments: