01 May 2012

Ο Μάης με τα λουλούδια



O Μάιος, ή Μάης είναι ο πέμπτος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό αλλά και κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Στο Αττικό όμως ημερολόγιο ονομαζόταν Θαργηλιών και ήταν ο ενδέκατος μήνας του έτους (αντιστοιχούσε στο διάστημα 23 Απριλίου -23 Μαΐου). Το όνομα του το πήρε από τη νύμφη Μαία που ήταν η ομορφότερη από τις Πλειάδες (Πλούταρχος). Άλλοι πάλι όπως ο Οβίδιος υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το προσδιοριστικό μεγαλύτερος (major) ή και από την Μεγαλειότητα (majestas).
Ο μήνας ονομάζεται και Καλομηνάς στα Ποντιακά, Μάης (Mayıs) στα Τούρκικα, Κοντ (قد) αραβικά, και Σατζούκι (皐月) στα Ιαπωνικά. Γενικά είναι ο τελευταίος μήνας της άνοιξης και γιορτάζεται η άνθηση, η βλάστηση, η σπορά, η βαρεμάρα των μαθητών και η χαρά των ανθρώπων μπροστά στο επικείμενο καλοκαίρι.
Η πρώτη του μέρα, η πρωτομαγιά, είναι παγκόσμια απεργία σε ανάμνηση των διαδηλώσεων του Σικάγο το 1886 με κύριο αίτημα το 8ωρο. Η ημέρα στην Ελλάδα είναι συνδεμένη με την απεργία των Καπνεργατών που βάφτηκε στο αίμα στη Θεσσαλονίκη του 1936, «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες/μέρα Μαγιού σε χάνω…» (Επιτάφιος, Γ. Ρίτσος)! 
Τον Μάιο φυτεύουν μπαξεβανικά, σπέρνουν καλαμπόκι και μεταφυτεύουν καπνά αλλά αποφεύγουν να κάνουν γάμους και σημαντικές εργασίες διότι δεν το έχουν σε καλό! Είναι ο μήνας που περιέχει τη γιορτή της μητέρας (2 Μαίου), την κουρά των αμνών, τον ετήσιο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, και την αποφράδα ημερομηνία της Αλώσεως της Πόλης (29 Μαΐου 1453), στις 21 μάλιστα στην γιορτή των Μ. Κωνσταντίνου και Ελένης σε κάποιους τόπους πυροβατούν (αναστενάρια).




Très Riches Heures du Duc de Berry, May,

ζωγραφική σε περγαμηνή, μεταξύ 1412 και 1416

Αναπαράσταση της πομπής της 1ης Μαΐου, μπροστά πηγαίνουν τα όργανα (χάλκινα πνευστά) και πίσω οι νέοι (άρχοντες;) καβαλαρία στην ύπαιθρο, να μαζέψουν βλαστάρια, να κάνουν στεφάνια για να στολίσουν το κεφάλι ή το λαιμό τους. Οι κυρίες φορούν μακριά πράσινα φορέματα ενώ αρκετοί ήδη φορούν φύλλα στα μαλλιά.


No comments: